slider-1 slider-4

Небесний Отче, Ти обдарував святу Риту благодаттю співстраждати з Твоїм Сином Ісусом Христом, уділи і нам сили терпеливо нести щоденний хрест, щоб ми могли глибше зануритися у Пасхальну Таємницю Твого Сина і дійти до слави воскресіння.

Свята Рита народилася приблизно 1381 р. в маленькому селі Рокапорена, неподалік від міста Кашії в Італії і була єдиною дитиною у сім’ї Антонія Лотті.

З раннього віку хотіла вступити у монастир. Однак за бажанням батьків 1395 р. вийшла заміж за чоловіка з дуже важким характером. За короткий час народила двох синів. Свята Рита, повністю присвятила себе своїй родині, намагаючись покорою і лагідністю перемінити негативні риси характеру свого чоловіка. На вісімнадцятому році шлюбу її чоловіка вбили, але Рита, наповнена євангельським духом, пробачила вбивці чоловіка, просячи синів, щоб і вони не мстили за кров батька. Вона молилася за своїх синів, просячи: краще нехай Бог забере їх, ніж вони мають когось позбавити життя. Незабаром її сини померли, ймовірно, через інфекційну хворобу.

Після цієї втрати Рита постановила зреалізувати свою давню мрію і попросила сестер августинянок в Кашії прийняти її до монастиря. Спочатку їй відмовили, адже ще ніколи там не було вдів, однак потім згодилися і Рита прожила у монастирі сорок років. Вона любила молитися перед розіп’ятим Христом, а одного дня попросила про благодать співстраждати з Спасителем. Тоді тернина з вінка Ісуса вбилася у чоло Рити, і відтоді впродовж наступних п’ятнадцяти років, до смерті, носила цю болісну відкриту рану. Померла 20 травня 1457 р., і відразу після смерті, за її заступництвом діялося багато чудес. За десять років її тіло перенесли до храму, де воно зберігається в оздобленому саркофазі.

Джерело:

http://www.augustianie.pl/swieci-augustianscy/kalendarz-obchodzonych-swiat/22-maja-swieto-sw-rity-z-cascia/

Я чула про святу Риту раніше, коли спілкувалася з людьми, однак детально про її історію я не знала, але бачила її образок і розуміла, що це Свята, котра отримала ласку мати стигмати, тобто вона насправді відчула любов Бога до людей, досконало зрозуміла, що «Бог так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав щоб кожен хто вірує в Нього, не загинув, а жив життям вічним» (Йоан 3,16). Бог, з любові до людей, послав Сина, щоб Він помер хресною смертю і відтак відчинив двері до Царства Небесного. Свята Рита є для нас прикладом, як ми повинні любити Бога за все бути вдячними. Намагатися не нарікати на свій щоденний хрест, свої терпіння, а з любов’ю все терпеливо зносити. Адже цією Любов’ю з сам Бог і нема більшого щастя, ніж страждати задля Улюбленого, Спасителя, що сказав: «У світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ» (Йоан 16,33).

Небесний Отче, з глибини серця дякуємо за Твою любов до нас, грішних. Прости нам, немічним, коли падаємо під тягарем хреста, забуваючи про Твою любов. Ти підводиш нас з гріха та ведеш вузькою дорогою до вічності, допомагаючи виконувати Твої Святі Заповіді. За заступництвом святої Рити просимо Тебе про благодать витривати в доброму аж до смерті. Амінь.

Опрацювала Софія Сагайдачна