slider-1 slider-4

Ще в дитинстві я чув такі фрази, що вірити у сни це гріх і забобон. Це міцно закарбувалось у моїй памяті, однак чому це забороняють, зрозуміти я не міг. А до того ж і власний досвід: у сьомому чи восьмому класі мені приснилась конкретна дорога річ, і наступного дня тато подарував мені точно таку саму. У чому гріх, я не розумів, але реальні факти зі свого життя я не міг поміняти чи стерти. І це питання часто поверталось до мене.

Через серйозну життєву кризу почав цікавитись духовністю. Натрапив на Євангеліє від Матея, де ангел Господній на початку аж 5 разів являється Йосифу, обручнику Марії, і конкретно каже, що робити: «І от, коли він це задумав, ангел Господній з’явився йому уві сні й мовив: “Йосифе, сину Давида, не бійсь узяти Марію, твою жінку, бо те, що в ній зачалось, походить від Святого Духа» (Мт 1,20). Мудреці зі сходу після відвідання Ісуса також отримали попередження у сні: «І попереджені вві сні до Ірода не завертати, пустились іншою дорогою у край свій» (Мт 2,12). Після того Йосифу ангел Господній каже що робити. «Якже вони вирушили в дорогу, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові й каже: “Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай в Єгипет, і перебудь там, поки я тобі не скажу, бо Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити» (Мт 2,13). Коли прийшов час повертатись з Єгипту також ангел являється Йосифу у сні: «Якже вмер Ірод, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові в Єгипті і каже: “Встань, візьми дитятко та його матір і повернись в Ізраїльську землю, бо вмерли ті, що чигали на життя дитятка” (Мт 2,19-20). По дорозі знову у сні Йосифа попереджають: «Але, почувши, що в Юдеї царює Архелай замість Ірода, батька свого, побоявся іти туди. Попереджений же вві сні, він пішов у галилейські сторони» (Мт 2,22). У перших двох розділах Євангелія від Матея п’ять разів у сні люди отримують дійсно добру пораду і три рази конкретне уточнення, що саме ангел Господній говорив до Йосифа у сні. Слухав лекцію одного священика єзуїта про сни, де він пояснював що тільки Бог має доступ до людини у сні і не міг пригадати, де в Біблії написано, що у сні до людини приходить злий дух. Злий не має доступу тоді до неї. Сон – це місце зустрічі людини з Богом, так говорив о. Олег Кривобочок ТІ і навіть наводив аналогії з грецької міфології: Гіпнос (Ύπνος) сон був братом бога смерті Танатоса (Θάνατος — смерть). Саме після смерті ми зустрічаємось з Богом повністю, як вчить нас Церква.

Вирішив пошукати, що пишеться в Старому Завіті про сни. Спершу натрапив на те, як Йосифу Єгипетському приснився сон про снопи (Бут 37,7). Йосиф вмів трактувати сни (Бут 40-41), завдяки чому отримав велику владу в Єгипті, щоб потім спасти свій народ.

Самуїла Господь також кликав уночі, коли священик Елі спав (1 Сам 3,3-15). Дуже чітко написано, що Господь приходить до людини саме у сні в книзі Йова: «Бог скаже раз, скаже й двічі, та на те не вважають. У сні, у нічному видінні, коли глибокий сон на людей находить, коли вони на ліжку засинають, тоді розтулює він людям вухо і втискає свою пересторогу, щоб відвернути людину від якогось вчинку, щоб від гордині мужа уберегти, щоб душу його зберегти від Ями, життя його від переходу підземеллям» (33,14-18). Чіткішої цитати про сон у Біблії я не знайшов.

Єдине, не варто мабуть жити тільки снами, а тверезо оцінювати свою життєву ситуацію і діяти згідно з Божими законами.

Однак, чому нам нав’язують думку про те, що вірити у сни є гріхом – так і не розумію.

Текст: Андрій Мельник