slider-1 slider-4


Містерія Різдва Господнього виявляється в трьох основних етапах. Перший – це теологічний аспект народження Христа з Діви Марії. На другому етапі завдяки пастирям розходиться вістка про  материнство Марії. А третьою і найбільш маніфестаційною подією стає прихід трьох східних Мудреців, які визнають, що це Дитя – довгоочікуваний Володар світу.
Про це ми читаємо в Євангелії від Матея (2, 1-12), який розповідає про чудесну зорю, яка привела мудреців зі Сходу, що шукали новонародженого юдейського царя, спершу до Єрусалиму, а потім і до Вифлеєму, де побачивши дитятко з Марією, вони поклонилися Йому і принесли дари: золото, ладан і миро. Євангеліст згадує також про підступного царя Ірода, який, з допомогою первосвящеників і книжників, показуючи мудрецям дорогу до Вифлеєму, хотів більше дізнатися про це новонароджене дитя, однак з цілком іншою метою.
Спомин цієї євангельської події християни святкували під враженням того, що Бог об’явився не тільки юдеям, а передусім язичникам. Саме тому це свято отримало назву Об’явлення Господнього (Epiphaniae Domini).
Цього дня, 6 січня 2018 року, Папа Франциск перед традиційною молитвою „Ангел Господній” у Ватикані, закликаючи наслідувати мудреців у витривалому пошуку Ісуса, звернув увагу на три типи поведінки, які ми бачимо в Євангелії. Передусім це наполегливість мудреців, потім – байдужість книжників, які маючи знання, нічого не зробили, щоб знайти Месію, який перебував зовсім недалеко. Однак найгіршим прикладом є поведінка Ірода, якого також зацікавився Месією, але просто зі страху, оскільки відчув загрозу для себе і своєї влади, тому захотів Його знищити.
Тому наше завдання – це задума над тим, як ми ставимося до Ісуса, щоб насправді наслідувати мудреців, а не книжників і  Ірода, а це приведе нас до Ісуса – Господа і Спасителя, що зі свого боку допоможе нам насправді жити і духовно зростати.
Джерело: W. Smoleń, Ilustracje świąt Kościelnych w polskiej sztuce, Lublin 1987;

читати текст повністю

Текст опрацювала Любов Кондрак